PTT T65: Verkeerd gedraaid

Door MaZeLe op woensdag 24 oktober 2012 13:49 - Reacties (8)
Categorie: Ontdekkend leren, Views: 4.070

Naast mijn opleiding tot basisschoolleraar werk ik als freelance ICT'er. Omdat ik in een dorp woon ben ik toegankelijk voor mensen die niet naar een computershop durven of willen gaan, en iemand zoeken die ze kennen. Zo ook het parochiebestuur van de lokale kerk.

Zij vroegen mij om ervoor te zorgen dat, nu de pastorie onbewoond is, er in de pastorie een degelijke telefoon met antwoordapparaat kwam te staan. Zo gezegd, zo gedaan: ik installeerde een KPN Arizon telefoon met antwoordapparaat. Deze voldeed aan de gestelde eisen en bovenal: goedkoop.

Bij het installeren kwam ik echter iets tegen wat ik al lang niet meer had gezien. Sinds de invoeren van mobiele- en decttelefonie zie je steeds minder vaste telefoons. De telefoon die vroeger iedereen in de kamer of meterkast had staan, die ene met een vaste draad en een vaste hoor waardoor je gedwongen werd om bij te telefoon te blijven staan. Juist in de pastorie kwam ik nog een dergelijke telefoon tegen: een ouderwetse PTT T65, geproduceerd door Ericsson.

Mijn interesse was gewekt. Ik vind het erg belangrijk dat kinderen onderzoekend leren als ik stage loop. Ik probeer daarom ook altijd een concrete en tastbare situatie voor de leerlingen te creëren, waarbij alles kan. Kippen in de klas, opdrachten doen met water, een miniatuur stoommachine, wat mij betreft is alles mogelijk.

Daarom dacht ik zelf ook maar eens onderzoekend te gaan leren. Zou de telefoon het nog doen en hoe zit hij van de binnenkant in elkaar? De huidige telefoons bestaan uit één LCD scherm, meerdere printplaatjes en wat draad, maar hoe werkte dat vroeger?

De eerste vraag was snel beantwoord. Na het inpluggen van de telefoon in de socket van KPN kreeg ik een kiestoon en kon ik bellen. No problems so far. Maar hoe zit dat thuis? Na kort overleg kreeg ik de telefoon mee naar huis, de parochie zou hem toch niet gebruiken. Eenmaal thuis aangekomen getest op het UPC netwerk, maar helaas. Alleen een kiestoon, bellen is niet mogelijk. Jammer.

Vraag twee is altijd een van mijn favorieten: spullen uit elkaar schroeven. Tegenwoordig moet je verschillende speciale schroevendraaiers hebben zoals Torx. Gelukkig: KPN was in 1969 nog heel degelijk en gebruikte nog de gewone standaard zaagsnede. Dus pakte ik een schroevendraaier en schroeven maar.

http://i1115.photobucket.com/albums/k547/debatavieren/2012-10-24125030.jpg
1) De telefoon

De onderkant zat geschroefd met gewone standaard zaagsnede, dus de bovenkant was er snel af.

http://i1115.photobucket.com/albums/k547/debatavieren/2012-10-24123930.jpg
2) De binnenkant

Wat valt er allemaal aan de binnenkant te zien? Laat ik een ding zeggen: ik heb totaal geen verstand van elektrotechniek, dus correct me if I'm wrong.

- Bovenin, waar de hoorn op ligt, zit de onderbreker van de kiestoon. Als je hier op drukt verschuiven er een aantal plaatjes waardoor nieuwe contacten ontstaan / bestaande contacten worden verbroken.

- Onder de onderbreker zit een simpele printplaat met één weerstand.

- De printplaat staat in verbinding met een kleine trafo die, ik denk door middel van magnetisme, een hamer aanstuurt wat tegen de belletjes rammelt.

http://i1115.photobucket.com/albums/k547/debatavieren/2012-10-24123940.jpg
3) Een trafo met de belletjes.

- Helemaal vooraan zit de draaischijf. In deze draaischijf zitten een aantal tandwielen, een vliegwiel en ik denk wat magneetjes, zodat kan worden bepaald welk nummer wordt gekozen. Tijdens het draaien en net na het draaien hoor je het vliegwiel (door) lopen. Ook de draaischijf is verbonden met een printplaat.

http://i1115.photobucket.com/albums/k547/debatavieren/2012-10-24124000.jpg
4) De draaischijf met het vliegwiel en de tandwieltjes.

Veel meer valt er eigenlijk niet te ontdekken aan het toestel zonder dat je dingen onherstelbaar sloopt. Ik ben dan ook niet verder gegaan, omdat ik denk dat ik deze ooit nog een keer kan gebruiken in mijn lessen. Het apparaat past prima bij het tijdvak TV en Computer, het is een beeld van toenemende welvaart. Het uit elkaar halen is leuk werk en leert leerlingen hoe een dergelijk oud apparaat er aan de binnenkant uit ziet. En als ik het daar niet voor ga gebruiken, dan kan ik het nog altijd gebruiken om de uitdrukking verkeerd gedraaid / verkeerd verbonden uit te leggen.

Zoals gezegd is het apparaat op het UPC netwerk niet bruikbaar en kan ik het nu alleen maar gebruiken in de klas. Echter, we zitten hier op Tweakers dus misschien heeft iemand anders een goed idee of een andere functie voor deze telefoon?