Scouting: Nederlandse regeltjes

Door MaZeLe op woensdag 4 juli 2012 19:45 - Reacties (11)
Categorie: Scouting, Views: 3.739

Introductie

Ten eerste zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is Marc en in het dagelijks leven volg ik de Pedagogische Academie voor BasisOnderwijs, ook wel PABO genoemd.

Na eerst 6 jaar VWO te hebben gedaan, besloot ik te gaan studeren aan de Universiteit van Tilburg, Economie en Informatica. Helaas mislukte dit, waardoor ik mij focuste op de ALPO in Nijmegen, een combinatiestudie . Deze studie bestaat uit Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde aan de Radboud Universiteit en de PABO aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Echter bleken beide combinatiestudies voor mij te zwaar cq ik ben niet competent genoeg, waardoor ik door ben gegaan met de gewone PABO. Hier is helemaal niets mis mee, alleen heeft het niet het stukje wetenschappelijke verdieping. Maar goed, dat kun je natuurlijk zelf toevoegen ;) .

Waarom heb ik voor een studie in het onderwijs gekozen? Ten eerste omdat het leuk is kinderen basisinformatie bij te brengen waarvan je weet dat ze deze de rest van hun leven gaan gebruiken.

De tweede reden waarom ik koos voor een studie in het onderwijs, was mijn ervaring met scouting. Sinds ik negen ben zit ik bij waterscouting, inmiddels dus negen jaar. Begonnen als welp, vervolgens verkenners, wilde vaart, loodsen en inmiddels leiding. Diegene die denk dat scouting iets vrijblijvends is, die heeft het mis. Inmiddels heb ik al verschillende opleidingen en trainingen doorlopen voor scouting, omdat ook scouting aan steeds hogere eisen moet voldoen. Als beginnend leiding moet je bijvoorbeeld een start- en programmatraining volgen, waarbij je de do's en don'ts bij het draaien van programma op scouting aangeleerd krijgt. Dat stadium ben ik inmiddels voorbij, ik volg op dit moment een competentietraject tot leidinggevende. De opleidingen zijn leuk en leerzaam, maar nog leuker is het bijbrengen van vaardigheden bij kinderen. In één jaar tijd leren we de kinderen zeilen, roeien en wrikken, in maar 25 opkomsten (op het water) van gemiddeld 4 uurtjes. Het is super om te zien dat 2 jaar later in van de kinderen die bij jou de basis leerde, zijn CWO3 behaald waarmee hij door heel Nederland grotere kielboten mag huren. En daarom dus ook het onderwijs in: het bijbrengen van informatie bij kinderen is leuk, maar het zien van resultaten is nog veel leuker, hoe klein ook!

De werkelijke blog

Maar goed, waar ik de blog eigenlijk over wilde laten gaan. Vanavond staan we op de vooravond van het zomerkamp. Morgen varen wij met ons schip en de vletjes (speciale scoutingboten) in de richting van de Lithse Ham, waar wij 10 dagen gaan verblijven. Wat gaan we doen? Zeilen, roeien, wrikken, hiken, watergevechten enzovoorts, het hel le draaiboek ligt klaar.

Één van de dingen die we eigenlijk wilde gaan doen, was een bezoek aan de sluizen van Lith, ook wel de Prinses Maximasluis genoemd. Het is natuurlijk voor de jeugdleden een leuke ervaring, om een sluis waar je doorheen bent gevaren ook van dichtbij te mogen zien. Een aantal jaar geleden hebben we precies dezelfde sluis bezocht. Dit was geen probleem, we werden gastvrij ontvangen, rondleidingen werden gegeven en vragen werden netjes beantwoord.

Maar goed, dat is een aantal jaar geleden, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Toch maar de stoute schoenen aangetrokken en eerst is met Rijkswaterstaat gebeld. Deze gaven aan dat alleen de stuw bij Maurik bezocht kon worden, dat is toch immers ook in de buurt? Voor de mensen wiens Aardrijkskundige kennis is weggezakt: hemelsbreed is de afstand ongeveer 40 kilometer, onmogelijk om te bezoeken dus.

Vervolgens bedacht ik mij dat de sluit van Lith ook vast wel een telefoonnummer zou hebben. Laten we die maar eens proberen. Uit ervaringen wist ik dat Lith een heel streng team van sluiswachters heeft, die op elk scoutingschip wel wat aan te merken heeft, ook al is dat wettelijk gezien niet terecht. (Sowieso lijken mensen van Rijkswaterstaat een pertinente afkeer te hebben tegen waterscouts, maar dat terzijde).

Maar goed, toch maar opgebeld. Kortaf werd de telefoon opgenomen, ik had de sluiswachter van Lith aan telefoon. Ik vermeldde dat ik van een waterscouting was en dat wij binnenkort hun gebied zouden bezoeken. Of een bezoekje aan de sluis mogelijk was? Dat zou immers een unieke ervaring zijn voor de jeugdleden.

Mijn broek zakte af. Ik werd bijna uitgelachen om het feit dat ik die vraag durfte te stellen. Dat dat echt niet meer mogelijk was, en dan ook nog eens met kinderen? Nee, we moesten maar fijn achter het hek kijken als we wat wilde zien. Bovendien waren de regels veranderd bij Rijkswaterstaat, waardoor het sowieso niet meer mogelijk was. Het gesprek was klaar, en werd beëindigt.

Ik begon bij mezelf te denken: alweer beperkt door regels. Alweer vraagt u zich af? Ja alweer. Om twee scoutingvoorbeelden te noemen:
  • Tegenwoordig moet ons schip een rondvaartbootvergunning hebben voordat er met passagiers gevaren mag worden. Dit geldt niet voor varen met jeugdleden, maar wel met andere passagiers. Gevolg: het schip kan niet meer verhuurt worden, tenzij er voor een vaste ligplaats wordt gekozen.
  • Voor het varen van het schip is tegenwoordig een grootpleziervaartvaarbewijs nodig. De kosten vallen mee, maar een vereiste: er moet aangetoond kunnen worden dat een persoon 3 jaar vaarervaring heeft.
Waarom moet in Nederland alles volgens regels vastgesteld worden, en waarom kan hier nooit van afgeweken worden? In geval van scouting zou dat een heleboel meer vrijheid betekenen, wat niet direct een risico betekend voor overige vaart of de natuur. In geval van ons kamp zou dat betekenen dat we een leuk uitje zouden hebben naar een sluis, om de kinderen ook nog iets te leren. Wat zouden de risico's kunnen zijn? De kinderen luisteren naar ons en beseffen ook dat het speciaal is. Dat zouden ze nooit verstieren.

Bovendien: wij werken met kinderen, die ouders in vertrouwen aan je meegeven. Daar neem je toch sowieso geen risico's mee!?

Zoals gezegd heb ik deze blog geschreven aan de vooravond van ons zomerkamp. Wil je ons schip volgen? Kijk op http://www.marinetraffic....tails.aspx?MMSI=244710156

Volgende: PTT T65: Verkeerd gedraaid 10-'12 PTT T65: Verkeerd gedraaid

Reacties


Door Tweakers user woekele, woensdag 4 juli 2012 20:16

In Nederland worden overal regels voor gemaakt, omdat onze inwoners als er iets mis gaat nooit zelf verantwoordelijkheid nemen, maar altijd de beschuldigende vinger wijzen richting overheid/instellingen die alles hadden moeten voorkomen. Daarom denken mensen niet meer zelf na, maar worden overal achterlijke regels voor ingesteld, om mogelijke problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 4 juli 2012 20:16]


Door Tweakers user GrooV, woensdag 4 juli 2012 20:50

Volgens die site is jullie schip nu in Rusland? :S

Door Tweakers user Tsurany, woensdag 4 juli 2012 20:53

Je werkt met kinderen en je vind het raar dat je een grootpleziervaartvaarbewijs nodig hebt? 8)7

Door Tweakers user Jogai, donderdag 5 juli 2012 07:49

Goede eerste blogpost!

Door Tweakers user Macchillie, donderdag 5 juli 2012 08:01

Als ex-waterscout: Ik hoop dat je lekker weer hebt, en have fun!!
Ik genoot altijd van het jaarlijkse kamp (die van ons ging jaarlijks naar de Nieuwkoopse plassen)!
Behouden vaart! 8-)

Door Tweakers user chime, donderdag 5 juli 2012 08:49

Geen optie om in België een sluis te bezoeken?

Ik zou niet direct weten waar je moet zijn, maar veel waterzuiveringsstations / bufferbekkens / ... kan je in groep, na afspraak toch bezoeken.

Dit is wel info van 2007:
http://www.milieuboot.be/tipslimb-bezoeken09.htm#sluis

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 5 juli 2012 11:59

Sowieso lijken mensen van Rijkswaterstaat een pertinente afkeer te hebben tegen waterscouts, maar dat terzijde
Ik kan uit eigen ervaring wel melden dat het keurige burgelijke gedrag van waterscouts dat je probeert te schetsen kant nog wal raakt :D Het is jeugd (12 tot 16 in de meeste groepen toch?) en dat zal nou niet altijd het meest keurige gedrag opleveren op het water. Daarnaast mist er toch wel her en der inzicht in de verkeersregels op het water, en hoe bijvoorbeeld beroepsvaart wel of niet kan manoevreren. Wat dan weer tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden in sluisen en elders. Ook met de verscherpte regelgeving kan je gewoon niet meer het risico lopen met "gasten" die zomaar over het terrein kunnen darrelen en in een klein hoekje verongelukken. Samen met de tendens om het toezicht op het terrein steeds vaker remote te doen, heeft een wachter gewoon geen tijd (meer) om een rondleiding te geven, die zit verplicht naar tal van monitors te turen om alle gebieden in de gaten te houden.

plus:
In de centrale zelf is normaal gesproken niemand voor de bediening aanwezig. De centrale wordt bestuurd door computers, ook de beveiligingen zijn geheel geautomatiseerd. Als waterstanden, de rivierafvoer en/of storingen in de besturing dit vereisen, wordt de bediening overgenomen door het personeel van het sluis- en stuwcomplex te Lith.
....
De sluismeester ziet op een beeldscherm in de centrale-bediening alle gegevens van waterkrachtcentrale en de stuw. Hij kan indien nodig een ander stuwpeil invoeren of bij calamiteiten ingrijpen in het geautomatiseerde proces.

Door Tweakers user GenjiBlade, donderdag 5 juli 2012 12:16

Heeft jullie wachtschip ook geen Scouting vergunning nodig?
Die van ons namelijk wel. Eer je zo'n ding hebt ben je door zoveel hoepels heen gesprongen... en dat alles voor een papiertje wat effectief nog minder aantoont dan die van RWS.

Nu moet ik heel eerlijk zeggen; als ras echte, van kind af getogen landscout heb ik weinig nadelen van de problemen bij onze water tak maar als ik zie hoeveel mijn water collega's moeten doen alleen om een keer op kamp te kunnen vind ik het echt jammer dat het tegenwoordig zo moet van meneer de overheid.
Wij hebben tenminste wel het geluk dat de sluiswachters in onze omgeveing nog een beetje met ons te doen hebben..

Voor jullie kamp; Veel success, behouden vaart .

Door Tweakers user Harrstein, vrijdag 6 juli 2012 19:59

aah zijn jullie van de batavieren.

ik kom jullie wel eens tegen op het waterscouting.com forum.

gelukkig hebben wij niet de ellende met regeltjes op wachtschepen. een van de voordelen van een sleper.

die trouwens op het moment flink word opgeknapt

op de werf
bij het clubhuis

[Reactie gewijzigd op vrijdag 6 juli 2012 20:00]


Door Tweakers user jetix189, dinsdag 10 juli 2012 14:51

zit nu ook 9 jaar op waterscouting vanaf mijn negende :)

Wij hebben met onze groep geen wachtschip maar ik kom wel regelmatig op andere wachtschepen, en het valt idd niet mee met al die regeltjes, wij zijn op dit moment bezig met de bouw van een nieuwe sleper en zelf dat is al een heel gedoe.
Gelukkig zijn er ook veel mensen binnen scouting bezig voor die regeltjes uitzonderingen te krijgen maar lastig is het wel.
Tegenwoordig wil iedereen alles altijd afgedekken met regeltjes waardoor niemand meer echt de verantwoordelijkheid heeft als het misgaat, wat je ziet in de bankenwereld dat gaat nu ook over op de maatschappij in het algemeen.

Gelukkig merk ik wel de grote positieve impact die scouting heeft en er wordt gelukkig nog best wel eens van de regeltjes afgeweken, ook door instanties die best doorhebben dat je met gezond verstand het verst komt. :)

Door Tweakers user MaZeLe, zondag 29 juli 2012 17:20

Tsurany schreef op woensdag 04 juli 2012 @ 20:53:
Je werkt met kinderen en je vind het raar dat je een grootpleziervaartvaarbewijs nodig hebt? 8)7
Daar heb je een punt. Maar: als we achter het schip hangen, dus gesleept worden, is er altijd voldoende leiding aanwezig. Deze leiding heeft, ook hiervoor, verschillende cursussen gevolgd. Daarnaast wordt er door het jaar heen geoefend en wordt er vooraf met de bootsman (jeugdlid, eerste man na de leiding) en kwartiermeester (jeugdlid, eerste man na de bootsman) doorgesproken hoe en wat er gaat gebeuren.
Qwerty-273 schreef op donderdag 05 juli 2012 @ 11:59:
[...]

Ik kan uit eigen ervaring wel melden dat het keurige burgelijke gedrag van waterscouts dat je probeert te schetsen kant nog wal raakt :D Het is jeugd (12 tot 16 in de meeste groepen toch?) en dat zal nou niet altijd het meest keurige gedrag opleveren op het water. Daarnaast mist er toch wel her en der inzicht in de verkeersregels op het water, en hoe bijvoorbeeld beroepsvaart wel of niet kan manoevreren. Wat dan weer tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden in sluisen en elders. Ook met de verscherpte regelgeving kan je gewoon niet meer het risico lopen met "gasten" die zomaar over het terrein kunnen darrelen en in een klein hoekje verongelukken. Samen met de tendens om het toezicht op het terrein steeds vaker remote te doen, heeft een wachter gewoon geen tijd (meer) om een rondleiding te geven, die zit verplicht naar tal van monitors te turen om alle gebieden in de gaten te houden.

plus:

[...]
Wij vereisen op onze bootjes dat er in ieder geval één jeugdlid is met een CWO3 en MBL. Dit betekend dat dit persoon vooraf theorie- en praktijkexamen heeft moeten doen, waarbij hij heeft laten zien dat hij verschillende technieken van het zeilen en roeien beheerst. Deze CWO-examens zijn landelijk opgesteld en streng en leiden een jeugdlid op zodat hij op een verantwoorde manier kan omgaan met zijn boot en bemanning.
Daarnaast heeft hij moeten laten zien dat hij zijn boot op een verantwoorde manier kan leiden, MachtigingBootLeiding genoemd.

Wat betreft je stukje over het risico met betrekking tot het bezoeken van de sluis: natuurlijk zijn er altijd risico's. Maar waarom kon het in 2005 nog wel en in 2012 niet meer? Bovendien wordt de sluis van Lith niet decentraal gestuurd. Wij varen jaarlijks een aantal keren langs die sluis en er zitten altijd minimaal 2 personen, in de zomer 3. Het is natuurlijk mogelijk dat ze geen tijd hebben voor rondleidingen, maar het is wel iets waarmee je begrip vergroot en de afstand verkleint, tussen aan de ene kant Rijkswaterstaat en aan de andere kant kinderen/scouting. Bovendien is het ook een stukje voorlichting.

Aan iedereen: bedankt voor jullie reacties. Voor de wachtschepen is inderdaad een scoutingvergunning nodig, ze worden ook om de 2 of 4 jaar (weet ik niet precies) door scouting gekeurd. Het kamp was super, we hebben veel gezeild en er is niets voorgevallen.

Reageren is niet meer mogelijk