Pro-Joodse organisaties: Tenenkrommend!

Door MaZeLe op woensdag 6 maart 2013 20:00 - Reacties (31)
Categorie: Overig, Views: 7.879

Naar aanleiding van: http://www.omroepgelderla...n-vorden.htm#.UTeD7TAstqI . In mijn woonplaats Leuth woon ik jaarlijks de herdenking 4 mei bij, om oude en nieuwe slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken. Wie of waar ook ter wereld.

Met veel plaatsvervangende schaamte heb ik de afgelopen paar weken een aantal keer een artikel gelezen op verschillende website over de verschrikkelijke houding van het Nederlands Auschwitz Comité en Federatief Joods Nederland.

Wat is hier aan de hand? Beide federaties/comités zijn het niet eens met de houding van de van het herdenkingscomité 4/5 mei uit de plaats Vorden. Waarom niet? De besten mensen van dit comité bieden mensen de mogelijkheid om ook een eerbetoon te geven aan de Duitse soldaten die op dezelfde begraafplaats liggen begraven, na de herdenking op 4 mei.

Vorig jaar is dit geschil beslecht met een kort geding, waarbij de rechter vlak voor 4 mei besloot om het stilstaan bij de graven (in ieder geval door hoogwaardigheidsbekleders) te verbieden. In hoger beroep heeft de rechter echter vorige week besloten om dat dit jaar gewoon toe te laten.

In dat zelfde licht gooide een andere pro-Israël organisatie richting het Nationaal Comité 4/5 mei. Een scholier won een gedichtenwedstrijd over zijn oud-oom die zich aansloot bij de SS en zou dit mogen voorlezen op de nationale herdenking. Helaas, meneer ging en protest en viola; de jongen mocht zijn gedicht nooit meer voorlezen; droom aan diggelen. Het argument van deze daad: ‘je zou toch eens hele oude mensen tegen het verkeerde been schoppen.’

Waar zijn die pro-Joodse organisatie in vredesnaam mee bezig de laatste paar jaar? Moet alles wat Duits is tegengewerkt worden en afgeschaft. Moet er opnieuw een generatie kinderen in Nederland opgroeien met Duitserhaat? Neen. Ik zal erkennen dat er vreselijke dingen zijn gebeurd in de Tweede Wereldoorlog, maar de mensen die hier werkelijk onder geleden hebben zijn inmiddels bijna allemaal gestorven. Duitsers zijn nog steeds ontzettend aardige en nette mensen, met wie ik regelmatig in aanraking kom. Is het gewoon niet is tijd dat die mensen uit pro-Joodse organisatie stoppen steeds weer voeren van anti-Duitse, anti-SS en anti-WO2 discussie en starten met het bouwen aan een respectvolle samenleving tussen Joden en mensen van een andere etniciteit? We moeten het niet vergeten, we moeten het herdenken, maar wel op een moderne manier.

Of gaan we terug naar de periode van net na de oorlog. Alles wat Duits is is fout, alleen Nederlandse zijn dingen goed. Boodschappen doen in Duitsland is uit den boze, wellicht moeten we Duits wel niet eens meer gaan aanbieden op middelbare scholen. Neen, dat is niet nodig. De Duitsers zijn genoeg gestraft na de oorlog, het is tijd om vooruit te kijken.

Wellicht moeten we die Joodse organisatie een koekje van eigen deeg geven, gaan we weer terug naar een periode van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Immers: 'Wie een kuil graaft voor een ander, valt hier zelf in.'.

Nee. Laten we dat niet doen onder het mom van: 'Wat gij niet wilt dat u geschied, doet dat ook een ander niet!'. Laten we samen, ook met de Joodse organisaties, werken aan een respectvolle herdenking. Een herdenking waarbij alles mogelijk is, maar waarbij toch rekening wordt gehouden met elkaars meningen en voorkeuren. Zorg ervoor de de kinderen van nu zonder vooroordelen kunnen herdenken en samenwerken met mensen uit de destijds getroffen landen.

PTT T65: Verkeerd gedraaid

Door MaZeLe op woensdag 24 oktober 2012 13:49 - Reacties (8)
Categorie: Ontdekkend leren, Views: 4.672

Naast mijn opleiding tot basisschoolleraar werk ik als freelance ICT'er. Omdat ik in een dorp woon ben ik toegankelijk voor mensen die niet naar een computershop durven of willen gaan, en iemand zoeken die ze kennen. Zo ook het parochiebestuur van de lokale kerk.

Zij vroegen mij om ervoor te zorgen dat, nu de pastorie onbewoond is, er in de pastorie een degelijke telefoon met antwoordapparaat kwam te staan. Zo gezegd, zo gedaan: ik installeerde een KPN Arizon telefoon met antwoordapparaat. Deze voldeed aan de gestelde eisen en bovenal: goedkoop.

Bij het installeren kwam ik echter iets tegen wat ik al lang niet meer had gezien. Sinds de invoeren van mobiele- en decttelefonie zie je steeds minder vaste telefoons. De telefoon die vroeger iedereen in de kamer of meterkast had staan, die ene met een vaste draad en een vaste hoor waardoor je gedwongen werd om bij te telefoon te blijven staan. Juist in de pastorie kwam ik nog een dergelijke telefoon tegen: een ouderwetse PTT T65, geproduceerd door Ericsson.

Mijn interesse was gewekt. Ik vind het erg belangrijk dat kinderen onderzoekend leren als ik stage loop. Ik probeer daarom ook altijd een concrete en tastbare situatie voor de leerlingen te creëren, waarbij alles kan. Kippen in de klas, opdrachten doen met water, een miniatuur stoommachine, wat mij betreft is alles mogelijk.

Daarom dacht ik zelf ook maar eens onderzoekend te gaan leren. Zou de telefoon het nog doen en hoe zit hij van de binnenkant in elkaar? De huidige telefoons bestaan uit één LCD scherm, meerdere printplaatjes en wat draad, maar hoe werkte dat vroeger?

De eerste vraag was snel beantwoord. Na het inpluggen van de telefoon in de socket van KPN kreeg ik een kiestoon en kon ik bellen. No problems so far. Maar hoe zit dat thuis? Na kort overleg kreeg ik de telefoon mee naar huis, de parochie zou hem toch niet gebruiken. Eenmaal thuis aangekomen getest op het UPC netwerk, maar helaas. Alleen een kiestoon, bellen is niet mogelijk. Jammer.

Vraag twee is altijd een van mijn favorieten: spullen uit elkaar schroeven. Tegenwoordig moet je verschillende speciale schroevendraaiers hebben zoals Torx. Gelukkig: KPN was in 1969 nog heel degelijk en gebruikte nog de gewone standaard zaagsnede. Dus pakte ik een schroevendraaier en schroeven maar.

http://i1115.photobucket.com/albums/k547/debatavieren/2012-10-24125030.jpg
1) De telefoon

De onderkant zat geschroefd met gewone standaard zaagsnede, dus de bovenkant was er snel af.

http://i1115.photobucket.com/albums/k547/debatavieren/2012-10-24123930.jpg
2) De binnenkant

Wat valt er allemaal aan de binnenkant te zien? Laat ik een ding zeggen: ik heb totaal geen verstand van elektrotechniek, dus correct me if I'm wrong.

- Bovenin, waar de hoorn op ligt, zit de onderbreker van de kiestoon. Als je hier op drukt verschuiven er een aantal plaatjes waardoor nieuwe contacten ontstaan / bestaande contacten worden verbroken.

- Onder de onderbreker zit een simpele printplaat met één weerstand.

- De printplaat staat in verbinding met een kleine trafo die, ik denk door middel van magnetisme, een hamer aanstuurt wat tegen de belletjes rammelt.

http://i1115.photobucket.com/albums/k547/debatavieren/2012-10-24123940.jpg
3) Een trafo met de belletjes.

- Helemaal vooraan zit de draaischijf. In deze draaischijf zitten een aantal tandwielen, een vliegwiel en ik denk wat magneetjes, zodat kan worden bepaald welk nummer wordt gekozen. Tijdens het draaien en net na het draaien hoor je het vliegwiel (door) lopen. Ook de draaischijf is verbonden met een printplaat.

http://i1115.photobucket.com/albums/k547/debatavieren/2012-10-24124000.jpg
4) De draaischijf met het vliegwiel en de tandwieltjes.

Veel meer valt er eigenlijk niet te ontdekken aan het toestel zonder dat je dingen onherstelbaar sloopt. Ik ben dan ook niet verder gegaan, omdat ik denk dat ik deze ooit nog een keer kan gebruiken in mijn lessen. Het apparaat past prima bij het tijdvak TV en Computer, het is een beeld van toenemende welvaart. Het uit elkaar halen is leuk werk en leert leerlingen hoe een dergelijk oud apparaat er aan de binnenkant uit ziet. En als ik het daar niet voor ga gebruiken, dan kan ik het nog altijd gebruiken om de uitdrukking verkeerd gedraaid / verkeerd verbonden uit te leggen.

Zoals gezegd is het apparaat op het UPC netwerk niet bruikbaar en kan ik het nu alleen maar gebruiken in de klas. Echter, we zitten hier op Tweakers dus misschien heeft iemand anders een goed idee of een andere functie voor deze telefoon?

Scouting: Nederlandse regeltjes

Door MaZeLe op woensdag 4 juli 2012 19:45 - Reacties (11)
Categorie: Scouting, Views: 4.307

Introductie

Ten eerste zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is Marc en in het dagelijks leven volg ik de Pedagogische Academie voor BasisOnderwijs, ook wel PABO genoemd.

Na eerst 6 jaar VWO te hebben gedaan, besloot ik te gaan studeren aan de Universiteit van Tilburg, Economie en Informatica. Helaas mislukte dit, waardoor ik mij focuste op de ALPO in Nijmegen, een combinatiestudie . Deze studie bestaat uit Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde aan de Radboud Universiteit en de PABO aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Echter bleken beide combinatiestudies voor mij te zwaar cq ik ben niet competent genoeg, waardoor ik door ben gegaan met de gewone PABO. Hier is helemaal niets mis mee, alleen heeft het niet het stukje wetenschappelijke verdieping. Maar goed, dat kun je natuurlijk zelf toevoegen ;) .

Waarom heb ik voor een studie in het onderwijs gekozen? Ten eerste omdat het leuk is kinderen basisinformatie bij te brengen waarvan je weet dat ze deze de rest van hun leven gaan gebruiken.

De tweede reden waarom ik koos voor een studie in het onderwijs, was mijn ervaring met scouting. Sinds ik negen ben zit ik bij waterscouting, inmiddels dus negen jaar. Begonnen als welp, vervolgens verkenners, wilde vaart, loodsen en inmiddels leiding. Diegene die denk dat scouting iets vrijblijvends is, die heeft het mis. Inmiddels heb ik al verschillende opleidingen en trainingen doorlopen voor scouting, omdat ook scouting aan steeds hogere eisen moet voldoen. Als beginnend leiding moet je bijvoorbeeld een start- en programmatraining volgen, waarbij je de do's en don'ts bij het draaien van programma op scouting aangeleerd krijgt. Dat stadium ben ik inmiddels voorbij, ik volg op dit moment een competentietraject tot leidinggevende. De opleidingen zijn leuk en leerzaam, maar nog leuker is het bijbrengen van vaardigheden bij kinderen. In één jaar tijd leren we de kinderen zeilen, roeien en wrikken, in maar 25 opkomsten (op het water) van gemiddeld 4 uurtjes. Het is super om te zien dat 2 jaar later in van de kinderen die bij jou de basis leerde, zijn CWO3 behaald waarmee hij door heel Nederland grotere kielboten mag huren. En daarom dus ook het onderwijs in: het bijbrengen van informatie bij kinderen is leuk, maar het zien van resultaten is nog veel leuker, hoe klein ook!

De werkelijke blog

Maar goed, waar ik de blog eigenlijk over wilde laten gaan. Vanavond staan we op de vooravond van het zomerkamp. Morgen varen wij met ons schip en de vletjes (speciale scoutingboten) in de richting van de Lithse Ham, waar wij 10 dagen gaan verblijven. Wat gaan we doen? Zeilen, roeien, wrikken, hiken, watergevechten enzovoorts, het hel le draaiboek ligt klaar.

Één van de dingen die we eigenlijk wilde gaan doen, was een bezoek aan de sluizen van Lith, ook wel de Prinses Maximasluis genoemd. Het is natuurlijk voor de jeugdleden een leuke ervaring, om een sluis waar je doorheen bent gevaren ook van dichtbij te mogen zien. Een aantal jaar geleden hebben we precies dezelfde sluis bezocht. Dit was geen probleem, we werden gastvrij ontvangen, rondleidingen werden gegeven en vragen werden netjes beantwoord.

Maar goed, dat is een aantal jaar geleden, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Toch maar de stoute schoenen aangetrokken en eerst is met Rijkswaterstaat gebeld. Deze gaven aan dat alleen de stuw bij Maurik bezocht kon worden, dat is toch immers ook in de buurt? Voor de mensen wiens Aardrijkskundige kennis is weggezakt: hemelsbreed is de afstand ongeveer 40 kilometer, onmogelijk om te bezoeken dus.

Vervolgens bedacht ik mij dat de sluit van Lith ook vast wel een telefoonnummer zou hebben. Laten we die maar eens proberen. Uit ervaringen wist ik dat Lith een heel streng team van sluiswachters heeft, die op elk scoutingschip wel wat aan te merken heeft, ook al is dat wettelijk gezien niet terecht. (Sowieso lijken mensen van Rijkswaterstaat een pertinente afkeer te hebben tegen waterscouts, maar dat terzijde).

Maar goed, toch maar opgebeld. Kortaf werd de telefoon opgenomen, ik had de sluiswachter van Lith aan telefoon. Ik vermeldde dat ik van een waterscouting was en dat wij binnenkort hun gebied zouden bezoeken. Of een bezoekje aan de sluis mogelijk was? Dat zou immers een unieke ervaring zijn voor de jeugdleden.

Mijn broek zakte af. Ik werd bijna uitgelachen om het feit dat ik die vraag durfte te stellen. Dat dat echt niet meer mogelijk was, en dan ook nog eens met kinderen? Nee, we moesten maar fijn achter het hek kijken als we wat wilde zien. Bovendien waren de regels veranderd bij Rijkswaterstaat, waardoor het sowieso niet meer mogelijk was. Het gesprek was klaar, en werd beëindigt.

Ik begon bij mezelf te denken: alweer beperkt door regels. Alweer vraagt u zich af? Ja alweer. Om twee scoutingvoorbeelden te noemen:
  • Tegenwoordig moet ons schip een rondvaartbootvergunning hebben voordat er met passagiers gevaren mag worden. Dit geldt niet voor varen met jeugdleden, maar wel met andere passagiers. Gevolg: het schip kan niet meer verhuurt worden, tenzij er voor een vaste ligplaats wordt gekozen.
  • Voor het varen van het schip is tegenwoordig een grootpleziervaartvaarbewijs nodig. De kosten vallen mee, maar een vereiste: er moet aangetoond kunnen worden dat een persoon 3 jaar vaarervaring heeft.
Waarom moet in Nederland alles volgens regels vastgesteld worden, en waarom kan hier nooit van afgeweken worden? In geval van scouting zou dat een heleboel meer vrijheid betekenen, wat niet direct een risico betekend voor overige vaart of de natuur. In geval van ons kamp zou dat betekenen dat we een leuk uitje zouden hebben naar een sluis, om de kinderen ook nog iets te leren. Wat zouden de risico's kunnen zijn? De kinderen luisteren naar ons en beseffen ook dat het speciaal is. Dat zouden ze nooit verstieren.

Bovendien: wij werken met kinderen, die ouders in vertrouwen aan je meegeven. Daar neem je toch sowieso geen risico's mee!?

Zoals gezegd heb ik deze blog geschreven aan de vooravond van ons zomerkamp. Wil je ons schip volgen? Kijk op http://www.marinetraffic....tails.aspx?MMSI=244710156